Połącz
Logowanie
zaloguj się
PISF twitter Facebook YouTube
szukaj
O SFP
ZAPA
KINO KULTURA
STUDIO MUNKA
DOKUMENT
DOM PRACY TWÓRCZEJ
Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
URODZONY: 06 marzec 1926, Suwałki
informacje
filmografia
nagrody
Wydarzenia
Wydarzenia 763
Filmografia
Filmografia
 PION REŻYSERSKI (53)
 SCENARIUSZ (37)
 AKTOR (16)
 SCENOGRAFIA (1)
 PRODUKCJA (1)
 ZDJĘCIA (1)
Opis
Opis
Reżyser, scenarzysta, scenograf. W latach 1978-1983 prezes Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Dziś pełni tę funkcję honorowo.

Studiował malarstwo na ASP w Krakowie, jest również absolwentem PWSF w Łodzi (1953). Zadebiutował w 1954 roku filmem "Pokolenie". Zrealizowany przez niego w 1956 roku "Kanał" dał początek, istotnemu w historii powojennej kinematografii, nurtowi polskiej szkoły filmowej. W latach 1972-83 był kierownikiem Zespołu Filmowego "X". Od 1989 roku członek Komitetu Kinematografii. Jest założycielem, działającej w Warszawie od 2002 roku, Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.
Odznaczany najważniejszymi państwowymi orderami, wielokrotnie nominowany do największych światowych nagród filmowych, jest jedynym polskim filmowcem, który otrzymał Oscara – Nagrodę Amerykańskiej Akademii Filmowej – za całokształt twórczości.
Od 1982 roku jest honorowym członkiem Brytyjskiej Akademii Filmu i Telewizji (BAFTA). Członek Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia:
2009 -Tatarak, reżyseria, scenariusz, obsada aktorska
2007 - Katyń, reżyseria, scenariusz
1981 - Człowiek z żelaza, reżyseria
1974 - Ziemia obiecana, reżyseria, scenariusz
1958 - Popiół i diament, reżyseria, scenariusz

Wybrane nagrody i odznaczenia państwowe:
2009 - Tatarak, Europejska Nagroda Filmowa, nagroda FIPRESCI
2005 - Złoty Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”
1981 - Człowiek z żelaza, Cannes (MFF), Złota Palma
1975 - Ziemia obiecana, Gdynia (do 1986 Gdańsk), Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Wielka Nagroda Festiwalu „Lwy Gdańskie”
1957 - Kanał, Cannes (MFF), Nagroda Specjalna Jury


EJ / opis redakcji
Nagrody i nominacje
Nagrody i nominacje
2009
...
Nagroda im. Alfreda Bauera
MFF w Berlinie
2009
...
Nominacja: Najlepszy film
MFF w Berlinie
1997
...
Nominacja: Najlepszy film
MFF w Berlinie
1996
...
Nagroda za wybitny wkład artystyczny
MFF w Berlinie
1996
...
Nominacja: Najlepszy film
MFF w Berlinie
1988
...
Nominacja: Najlepszy film
MFF w Berlinie
1981
...
Najlepszy film
Cannes
1981
...
Najlepszy film konkursowy
Cannes
Scroll